Национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ с родители и ученици от VIА и VI Б класове

     На 30.03.2021г. от 18.30 часа в платформата TEAMS се проведе втората среща по Национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ с родители и ученици от VIА и VI Б класове в Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“, Благоевград. Темата беше „Родителите разказват за професията си“, а наши гости бяха Александра Ковачева и Надежда Радкова от Центъра за кариерно ориентиране към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

     Всяко дете знае какво работят мама и тате, но малко от тях имат представа в какво наистина се състои работата им. След няколко месеца на шестокласниците им предстои да направят избор за по-нататъшното си образование и вероятна професия, а от родителите се очаква да им помогнат и да ги подкрепят в избора им. Децата обаче все още нямат почти никаква представа с какво се занимават различните професии, какво образование трябва да имат, какви са трудностите и отговорностите.

     За да отговорят, макар и накратко на тези въпроси, част от родителите споделиха с всички нас за своята професия – какво е образованието им, какво харесват в професията си, с какво точно се занимават, какви възможности за развитие имат и т.н.

     След това нашите гости от ЦЛТРДБ разказаха за своята дейност в помощ на ученици и родители при вземане на така важните решения. Акцентираха върху това, че успехът идва, когато „искам“, „мога“ и „трябва“ работят заедно; обърнаха внимание колко важни са осъзнаването на възможностите, себепознанието и умението за вземане на решение и осъществяване на преход. Увериха родители и ученици, че ще бъдат насреща при възникнали въпроси и проблеми, за да могат децата да вземат правилно решение за бъдещето си.

M1

M2

M3

 

M4

AddThis Social Bookmark Button