WE GROW DIGITALLY 2018-2020

 re

News SECOND TRANSNATIONAL MEETING IN BULGARIA 25-30 of MAY 2019

 

We grow digitally 2018-2020

IV ОУ “Димчо Дебелянов“ спечели проект по програма „Еразъм +“

„Обучение без граници” е наименованието на класирания проект по Програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1, сектор „Училищно образование”.

В рамките на ключова дейност 1 се отпуска финансиране за образователна мобилност на училищен персонал. Перспективата е повишаване професионалното развитие на педагогическите и непедагогически кадри. Основната цел на проект „Обучение без граници ” е обмяна на опит и повишаване качеството на предлаганото обучение, чрез приложение на най-новите европейски стандарти.

Проектните дейности включват 4 квалификационни курса в европейски градове, които ще повишат знанията и уменията на училищния персонал в сферата на: - Използването на дигитални инструменти и образователни приложения; -Езикова и практическа методология: Творчество в класната стая; -Социални медии и уеб решения за вашата класна стая..

"Преподавателите на IV ОУ „Димчо Дебелянов “ са отлични професионалисти и доказано подготвят учениците на ниво. Съвременните условия, в които живеем, поставят все повече нови и разнообразни предизвикателства пред училищната общност. В IV ОУ “Димчо Дебелянов” и ученици, и учители, не спираме да развиваме себе си, за да бъдем адекватни на своето време, за да постигаме заедно своите успехи.

     Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“, гр. Благоевград беше включено в проект по програма ERASMUS+ в партньорство с училища от Италия – училище координатор, Полша и Турция. Темата на проекта е We grow digitally. Целта на проекта е да провокира и подкрепя интереса на децата към дигиталните технологии. Всички отчитаме, че живеем в дигитален свят, но доколко новите технологии се използват в образователната система и подпомагат образователния процес – това е обект на международния обмен между държавите – участнички в настоящия проект.

      През месец февруари 2019г.се проведе първата организационна среща в училището – координатор в Маска Лучия, Катания, Италия. Срещата имаше две основни задачи:

      • Организационна – запознаване с партньорите; презентиране на всяко от училищата – участници; уточняване на детайли по проекта; обсъждане на отговорностите на всяко училище, заложени в проекта; споделяне на проблеми и затруднения; уточняване на дата за следващата среща в България.

        • Обмен на добри практики по теми, свързани с проекта в училището – домакин – Колегите от Италия бяха отлични домакини. Училище “Federico II di Svevia“ има две сгради, в които се обучават 1200 ученика от детска градина (три годишна възраст) до 8 клас. В дните на престоя ни там имахме възможност да се запознаем с дейностите, развивани в училището, посетихме класните стаи по време на часовете и в междучасията, присъствахме на концерт, подготвен от музикалните и артистични клубове към училището.

 За нас беше интересно да разберем, че освен щатните учители по музика, там работят 20 учители по различни музикални инструменти, които се занимават с децата след обяд след приключване на учебните часове. Оборудвани са два звукоизолирани кабинета, в които учениците могат сами да композират музика, използвайки възможностите на съвременните технологии.

         Впечатляващ беше фактът, че в училището се обучават 50 деца със специални нужди (деца със СОП), за които се грижат 20 учители, чиято задача са единствено тези деца – учителят не извежда детето от класа, в който учи, а е с него в учебните часове и му помага според потребностите му, използвайки всякакви материали, включително и богат набор от дигитални игри и софтуерни програми.

        Всеки кабинет е оборудван със смарт екран, свързан с компютър с достъп до интернет. Присъствахме на урок по Природни науки, в който учениците бяха разделени на отбори и се състезаваха в образователна игра на тема „Слънчевата система“ в приложението KAHOOT. Разбрахме, че учителите често използват различни образователни приложения в часовете си, както и при разработване на учебни проекти, съвместно с учениците.  Компютърните кабинети са отлично оборудвани, децата работят с лаптопи, организирани в мобилни лаборатории, достъпът до интернет е неограничен, но само за нуждите на учебния процес, като при необходимост учениците могат дори да използват мобилните си телефони.

        Обучението на малките ученици – от 3 до 8 годишна възраст става основно с игрови методи – използват се роботи – Bee-Bot и др.

      Посетихме професионално училище за готвачи, където продължават обучението си голяма част от учениците от “Federico II di Svevia“ и двете училище са в отлични партньорски отношения вече много години.     

       Имахме удоволствието да разгледаме отблизо подножието на вулкана Етна, в дни на сериозна негова активност. Докоснахме се до вековната история на перлата на Сицилия – градчето Таормина, на брега на океана. Посетихме катедрали и църкви в областта с голяма историческа и културна стойност. Втората среща се състоя в IV ОУ „Димчо Дебелянов“, Благоевград, България през месец май, като този път участваха и ученици. Групата от Италия се състоеше от 5 учители и 5 ученика, тази от Полша - от 3 учители и 8 деца, а от Турция дойдоха 3 учители и 9 деца. Основните направления, в които работехме бяха: • Запознаване с училището – домакин:

        Официално посрещане на гостите – представяне на традиционни български народни песни и танци от танцови групи на училището и на града; като специален подарък за всяко от училищата – гости вокалната група към IV ОУ изпя по една известна песен на италиански, полски и турски;

       Разходка из училището – гостите посетиха всички класни стаи, където можаха да обменят опит и да зададат въпроси на колегите си или на децата в класа;

       Присъствахме в часа на г-жа Тонка Панайотова. Групата за занимания по интереси „Дигитален свят“ с ученици от трети клас демонстрираха своите компетентности. Гостите бяха впечатлени от уменията на третокласниците да създават проекти в Scratch, да кодират в Code.org, да разчитат QR и да изпълняват мисии, да работят с приложението Human Atlas, да програмират Пчеличка – Умничка.

      • Разходка из културно – исторически забележителности в района. Имахме възможност да посетим някои от най-известните културно-исторически места в областта – Мелник с Кордопуловата къща, храм-паметника на баба Ванга в Рупите, Банско и Църквата в Добърско. Уникално изживяване за всички беше посещението на къщата за гости на баба Дешка в Горно Драглище, където всички деца и учители се облякоха в традиционни български носии, месиха българска баница, ядоха местен хляб с масло и шарена сол, играха традиционно българско хоро.

      • Общуване между децата от различните държави – децата от училищата-гости бяха настанени в домове – домакини на ученици от училището. Повече от 40 деца от четирите държави участваха заедно във всички екскурзии, заедно посещаваха учебните часове, играха забавни игри, обучаваха се, представяха училищата си в подготвени от тях презентации. Основните притеснения, свързани с езиковата и културна бариера между децата се оказаха неоснователни – те успяха да намерят общ език и да създадат нови приятелства, въпреки разстоянията и различията.

     • Организационна среща – проведе се между ръководителите в последния ден от посещението.

       Отчетени бяха дейности по проекта, които вече са изпълнени;

       Обсъдени бяха предстоящи дейности – всяко училище трябва да създаде дигитално списание, касаещо дейностите по проекта;

       Уточнени бяха дати за посещенията в Полша и Турция.

За повече информация:  https://sites.google.com/view/we-grow-digitally

AddThis Social Bookmark Button